Uppsnappat från diskussionen efter Grizzly Man

När jag gjorde research inför Psykfilm, var Grizzly Man den första filmen jag fastnade för. Det var extra kul att en dokumentär av Werner Herzog kunde locka över hundra personer till Hornstull. Tack alla ni som kom och till er som inte fick plats hoppas jag kunna ha extra stolar redo i tid.

Diskussionen efter filmen kom att handla en del om huruvida Timothy Treadwell var psykisk sjuk eller inte. Efter en stunds funderande kom psykiater David Eberhard fram till att Treadwell inte platsade på en psykisk akutmottagning. Han var inte tillräckligt sjuk, även om han förmodligen hade flera psykiska diagnoser. Eberhard lyfte särskilt fram ”sensationssökaren” inom Treadwell. Vissa människor föds med en drift att ständigt söka sig till nya och farliga utmaningar och han hörde säkert till denna skara, fortsatte Eberhard.

Flera i publiken lyfte fram att Treadwells engagemang förmodligen även hade kunnat vändas till andra saker som religion eller sekter. Han sökte en livsuppgift och fann den bland Alaskas björnar. Eberhard och flera andra talade också om Treadwells alkohol och blandmissbruk som uppenbarligen var långt gånget innan han mötte Alaskas vilda natur. Den självpåtagna missionen var också ett sätt att överleva ett liv som var på väg utför. Några undrade också om hans bebisspråk med björnar och rävar hade psykotiska inslag, men det ville inte Eberhard gå med på. Barndomens inverkan på Treadwell kom vi också in på, men där ger filmen få ledtrådar för att kunna säga något speciellt. Om något hade han en för vanlig och trygg barndom, trodde Eberhard.

I baren efteråt fortsatte diskussionen om civilisationskritiken som löper som ett öppet tema genom hela filmen. Herzog har svårt att dölja att han bitvis sympatiserar med Treadwell i dennes frustration över vår moderna civilisation. På slutet började vi även diskutera kvinnorna och flickvännerna som följde Treadwell. Vad drev dem och hur såg de på sin situation? En sjukt intressant diskussion som jag hoppas någon kan utveckla vid tillfälle.

För den som vill veta mer om Herzog och om inspelningen av Grizzly Man, rekomenderar jag Herzogs utförliga hemsida. Stort tack till alla som ställde frågor, och välkommen igen den 3 oktober. Vi ses!

2 kommentarer to “Uppsnappat från diskussionen efter Grizzly Man”

  1. Jonas Mosskin» Blog Archive » Eftersnack från Grizzly Man och Psykfilm på Facebook säger:

    [...] har skrivit ett referat av diskussionen från senaste Psykologer tittar på film. Fyll gärna på med egna tankar eller [...]

  2. Jonas Mosskin» Blog Archive » Är lägre självmord ett tecken på att psykiatrin inte är i kris? säger:

    [...] och är deprimerade idag. Eberhard tar upp denna paradox  i sin bok och vi diskuterade det även i eftersnacket till Psykfilm där Eberhard deltog. Psykiatrin eller psykologin eller något annan instans i samhället kan [...]